Trygge rammer og motiverte utøvere
Gjengen i Larvik Kampsport gleder seg til å bli en del av det organiserte idretts-Norge. På bildet: Kristian Høibø, Ola Stokvik, Tommy Rasmussen, Henrik Lie, Alexander Andersen, Celine Haga, Ivana Siric, Magnus Eriksen, Quinten de Vreught. Foto: Larvik Kampsport.
Publisert 16.07.2019
Tidligere i år ble MMA og muay thai godkjent og tatt opp som nye idretter av Idrettsstyret, med innlemming i Norges Kampsportforbund. En av klubbene som nå ser frem til å bli en del av det organiserte idretts-Norge er Larvik Kampsport.
Larvik Kampsportklubb har røtter helt tilbake til slutten av 80-tallet. På dette tidspunktet sto kickboxing og taekwondo sterkest i klubben. I 2017 ble klubben slått sammen med Valhall Gym, en klubb som ble opprettet allerede i 1998. Valhall Gym var en av de første klubbene i Norge som drev med MMA.
– I dag har vi 150 medlemmer fordelt på kickboxing, thaiboxing, grappling og MMA. Klubben har stor takhøyde og god variasjon når det gjelder alder, treningsbakgrunn og ambisjoner. På klubben har vi både MMA-utøvere som konkurrerer på høyt nivå og rene mosjonister, forteller Quinten de Vreught, trener og MMA-utøver i Larvik Kampsport.
Fornøyde utøvere
Store deler av MMA-miljøet har i lengre tid ønsket den anerkjennelsen av sin idrett som godkjenning av Idrettsstyret innebærer, og de Vreught forteller at blant klubbens medlemmer ble godkjenningsvedtaket mottatt med stor glede.
– MMA-utøverne i klubben ble selvsagt veldig glade. De synes først og fremst at det var på tide at de blir sett på som seriøse idrettsutøvere. De andre medlemmene i klubben ble også veldig fornøyde, og håper de snart kan se MMA-kamper på norsk jord.
I tillegg til konkurransemuligheter og anerkjennelse ser de Vreught flere fordeler ved å bli en del av NIF-familien.
– Det å bli inkludert i Norges Kampsportforbund vil bidra til trygge rammer rundt idretten vår – vi vil få tilgang til et stort nettverk hvor man kan dele erfaringer med andre.
Antidopingarbeid og talentutvikling
En viktig del av klubbens virke er talentutvikling og holdningsskapende antidopingarbeid – sistnevnte både hos utøvere og ikke-konkurrerende.
– Vi oppfordrer alle medlemmer til å ta Ren Utøver-kurset til Antidoping Norge. For de som konkurrerer er dette kurset et krav. Som klubb ser vi frem til å registrere oss som Rent Idrettslag så snart vi er tatt opp som medlemmer av Norges Kampsportforbund.
Klubben støtter også de utøverne som satser gjennom skreddersydde treningsopplegg, samt økonomisk støtte til utgifter i forbindelse med konkurranser og treningsopphold.
– Utøverne som i dag konkurrerer på høyt nivå har flere trenere rundt seg i det daglige. De litt yngre som ønsker å satse inkluderes i enkelte treninger med de erfarne utøverne. På denne måten kan de lære av dem, og se hva som kreves, samtidig som de trener på sine egne partier og fortsatt har det moro med jevnaldrende, forteller de Vreught.
Medier og politikere invitert
Larvik Kampsport er en av klubbene som har merket at samfunnets syn på MMA er i endring, og som også har bidratt til denne endringen gjennom sitt lokalmiljø.
– Folk i lokalmiljøet har fått opp øynene for kampsport de siste årene. Vi som klubb føler at vi har bidratt til dette blant annet ved å invitere lokale medier og politikere på besøk. Journalister og politikere har vært med på både på treninger og stevner, og dette er noe vi har fått mange positive tilbakemeldinger på. Det er viktig for klubber å få frem at det er tverrsnittet av befolkningen som driver med kampsport, og at innen kampsport finner vi både mosjonister og seriøse idrettsutøvere.
– Vi har medlemmer i alle aldre. Vårt yngste medlem er syv år og den eldste er 50. Blant ungdommene er nok gutta litt i flertall. Her er vi kanskje 70% gutter og 30% jenter. Om vi derimot ser på de voksne medlemmene er kjønnsfordelingen 50-50. Vi har medlemmer fra alle verdensdeler – det snakkes mange forskjellige språk hos oss, og det synes vi er kult, avslutter de Vreught.
Styrker rammevilkårene
Norges Kampsportforbund ønsker å samle kampsportene gjennom innlemming av nye idretter, og ser frem til å ønske Larvik Kampsport og andre klubber velkommen i løpet av året.
– Vi er det 10. største av NIFs 55 særforbund, og vi tar sikte på ytterligere vekst med opptak av MMA og muay thai. Vi tror dette styrker rammevilkårene for norsk kampsport og gir mer effektiv ressursforvaltning, sier generalsekretær i Norges Kampsportforbund, Trond Søvik.
– Norges Kampsportforbund har jobbet godt sammen med MMA og muay thai-miljøene de siste årene, og var svært glade for Idrettsstyrets vedtak i april. Vi forventer nå at flere klubber vil søke opptak utover høsten. Vi ser frem til å ønske nye klubber velkommen, og ikke minst bistå med råd og veiledning i søknadsprosessen.