Sommerleirene godt i gang
15 deltakere som har fått prøve seg på karate og wushu på sommerleir.
Publisert 11.07.2017
Kampsport i det grønne
For kampsportentusiaster er sommerleirene gjerne et av årets høydepunkt. Det er fortsatt mulig å delta på enkelte av leirene – oversikt over leirene finner du her. Flere sommerleire er allerede avviklet, og på idrettsleiren på Tromøy fikk en kampsportgruppe på 15 ungdommer prøve seg på karate og wushu.
Tekst/ foto: B. MiRee Abrahamsen
– Det er veldig moro å få prøve wushu, sier nybegynner Finn Bekkering, mens han prøver å koordinere armer og bein i formen «Wu bu quan» på Idrettsleiren på Tromøy. Wushu og karate var blant idrettene barn og ungdom ble tilbudt på denne sommerleiren.
Fra 25. – 29. juni arrangerte Aust-Agder Idrettskrets årets Idrettsleir på Hove, Tromøy. Blant 24 idrettsgrener kunne deltakerne også velge kampsport. Kampsportgruppen på 15 deltakere ble delt opp i karate og wushu. Gruppen hadde et lite treningsstudio, men brukte også de fine uteområdene flittig. Hver dag fikk deltakerne et par timers opplæring i sporten de valgte. De fikk også prøve andre typer idrett i to andre daglige økter.
Både kultur og sport
Finn (12) fra Tromøy har trent karate tidligere, men ettersom det ikke finnes wushu-klubb i Arendal, har han aldri hatt mulighet til å teste ut den kinesiske kampsporten wushu.
– Jeg er nybegynner i wushu, og wushu var førstevalget mitt. I karate er det mer kamp enn i den formen for wushu vi har lært her. Jeg føler at håndformen vi har lært minner litt om dans, men det er veldig moro.
Kameraten Markus Thunes (11) deltok også.
– Jeg kunne godt tenke meg å lære mer wushu, det er veldig synd at det ikke finnes treningsmuligheter i Arendal, forteller han.
Men det er ikke bare det fysiske som har interessert deltakerne.
– Jeg får masse energi av å trene wushu, enda jeg ikke har spist frokost engang, forklarer Fanny Kroglund (14), wushugruppens eneste jente.
– Det er spennende å lære nye ting. Jeg som er veldig interessert i kultur føler også at jeg har lært mye om dette gjennom wushu, legger hun til, mens hun puncher lett på trener Emil Aron Bjerkan Alvær (28) fra Bergen Wushuklubb.
Bare til selvforsvar
I karategruppen deltok seks jenter og én gutt. Alexander Aanby Confesor (17) fra Tyholmen Karateklubb i Arendal hadde full kontroll, og underviste i stilarten shorin ryu. Under ham fikk elevene en innføring i elementær teknikk.
To av elevene, Eirin Kopperud (10) og Agate Vågsmyr (11), begge fra Tvedestrand, hadde aldri testet kampsport før.
– Det er første gang jeg er på idrettsleiren, og jeg har det veldig gøy i kampsportgruppen. Jeg har lært så mye nytt! Det er fint når man prøver å gjøre øvelsene – og så får man det til etter hvert, smiler Agate.
– Det er kjempegøy, og jeg kunne tenke meg å fortsette med karate etter leiren, stemmer Eirin i.
Jentene forklarer at de har sparret, og lært forskjellige spark og slag.
– Men kampsport skal ikke brukes mot andre for moro skyld, dette er ting vi lærer oss for å beskytte oss selv, påpeker Agate.
Topp utenfor komfortsonen
Trenerne Alexander og Emil hadde noen blandete økter, men i all hovedsak hadde de hver sin gruppe som fokuserte på egne stilarter.
– Det har vært utfordrende, slitsomt og kjempegøy! Ungene er virkelige flinke, og personlig har det vært en opplevelse som dro meg langt utenfor komfortsonen – og det liker jeg, sier Emil.
Alexander, som har ti år bak seg som karateutøver i Grimstad og Tyholmen Karateklubb, understreker at det ikke skal være bare lek og moro.
– Jeg har også lagt vekt på at de må være forsiktige og seriøse når de lærer og holder på med karate. Jeg synes personlig at leiren har vært en positiv opplevelse, og et sted hvor både deltakere og instruktører har fått nye venner, konkluderer Alexander.
På kveldene skjer det nemlig mye sosialt, som konserter, diskotek og grilling. Leiren er derfor også et viktig sosialt treffpunkt.
Rikt tilbud
I år var det 67. året Idrettsleiren ble arrangert. Alle mellom 10 og 17 kan være med på leiren som arrangeres i naturskjønne omgivelser på Hove, Tromøy. Det er et bredt spekter av idrett som tilbys deltakerne, for eksempel: ridning, wakeboard, rulleski, klatring og pistolskyting, og også mer tradisjonelle tilbud som fotball, sandvolleyball og sandhåndball. I tillegg finnes biaktiviteter som cricket, frisbeegolf og mange andre tilbud.
Leirleder Karete Johansen har i år administrert 527 deltakere og et stor gjeng deltakere og instruktører.
– Vi har hatt kampsport som tilbud i mange år. Tidligere listet vi opp «taekwondo» eller «karate», avhengig av hva vi kunne tilby. Da gikk rekrutteringen tregere. Ved å lage en samlegruppe for «kampsport» ble oppslutningen mye bedre, sier en fornøyd leirleder.