WT: Stevnenytt fra WT-seksjonen

Publisert 30.01.2023
Redigert 31.01.2023

Endelig kan WT seksjonens Sportskomite (SK) bekrefte det er funnet arrangørklubb til årets første Norges Cup. Oslo Taekwondo Klubb er arrangør for ØC1/NC1 helgen 22.-23. april på Bygdøyhus i Oslo. Offisiell invitasjon og mer info kommer i februar.

Invitasjonen til online poomsae den 11-12. februar er endelig klar. Det har vært endringer i klassene og noe av regelverket, som har gjort det ble litt forsinkelser på den offisielle invitasjonen.

SK minner dessuten på at påmelding til årets første fysiske regionale stevne, Midt-Norsk 1, er åpen. Stevnet går lørdag 11. mars med Grong Kampsportklubb som arrangør.

Påmelding skjer via SportData som vanlig.

WT Seksjonen håper å se så mange som mulig både på online og de fysiske stevnene!

Viktig endringer for WT stevner i 2023!

SK har vedtatt følgende basert på evaluering av fjorårets stevneaktivitet og oppslutning:

  • Antall stevner, både fysisk og online, blir færre i 2023 enn det var i 2022
  • Utlyste påmeldingsfrister til stevner vil bli strengt overholdt – det vil IKKE bli skjøvet på påmeldingsfrister i 2023. Er det for lavt påmeldingsantall til et stevne, vil stevnet bli avlyst
  • «no pay, no play» – klubber som ikke har betalt påmeldingsavgift når fristen har gått ut vil bli diskvalifisert (en ‘venteliste’ mulighet diskuteres med SportData)
  • Stevnestøtten økes (revidert budsjett må godkjennes på FS møte i februar)

Leder av SK, Knut Olav Brecke forteller, at man er klar over det virker som strenge tiltak, men det er gjort mange tanker bak dette, og vi tror det er for Taekwondo Norges beste, at vi gjennomfører disse innskjerpingene nå.

Store utgifter i 2022

I 2022 forlenget vi fristen på stort sett alle stevner for å få nok påmeldte til stevnene. Dette forårsaket ekstra utgifter, fordi man var usikker på om det overhode ble stevne, og dermed ble f.eks. transportkostnaden til dommerne mye dyrere. Det er naturligvis også en stor stressfaktor for arrangørklubbene, som ikke har visst om det ble noe stevne eller ikke, og de sto med store utgifter allerede før stevnet.

I tillegg merker vi i SK, at vi ikke har kunne gi optimal informasjon og hjelp til medlemmene våre, fordi vi har måtte ‘jakte’ på påmeldinger og informasjon hele tiden. Det kan ingen være tjent med; verken oss eller medlemmene.

Medlem i SK, Maria Erenskjold tilføyer – som danske er jeg kanskje litt strengere enn gjennomsnittet, men jeg mener nå at tiden er moden for at vi blir mer konsekvente med påmeldingsfrist og betalingsfrist på stevnene våre. Jeg har jo hørt det har vært slik «en gang», så kanskje jeg ikke er helt så streng likevel? Vi skal bare tilbake til mer faste rammer igjen, sier Erenskjold med et smil.

Men for å være alvorlig igjen; så fungerer dette kun hvis alle støtter opp om det.

Informasjon i god tid

Arrangørklubb og SK må sende ut informasjon i god tid, og løpende oppdatere informasjon via Facebook og SportData. Vi så i januar hvor hardt det har vært å lande en arrangørklubb til NC1. Vi mangler arrangørklubber til flere stevner, untatt MN1 og ØC1/NC1. Vi trenger jobbe sammen alle mann for å få bedre tid og mer kvalitet rundt stevneaktivitetene.

SK vurderer å lansere et eget info nyhetsbrev ‘Coach nytt’, som vil inneholde bl.a. påmeldingsfrister, godkjent utstyr, regelverk oppdateringer, tolkninger m.m. Dette vil i første omgang sendes ut i god tid før nasjonale stevner.

Klubbene må melde på utøvere i god tid, ikke vente til siste liten. Det er en gjenganger i klubber som venter med påmelding i håp om motstandere i klassen. Utfallet er at det er ingen påmeldte i klassen og så viser det seg på stevnet at 3-4 stykker har tenkt det samme og det kunne blitt en klasse å konkurrere i.

Endelig MÅ klubbene som melder på utøvere faktisk betale innen fristen går ut. Arrangørklubben har mange utgifter som skal dekkes, og det kan ikke være rimelig at frivillige skal bruke uker og måneder i etterkant av stevnet på å jakte på manglende betaling. Her må vi hjelpe hverandre.

Bedre økonomi – men innskjerpinger er nødvendig

Nå skal det ikke bare være «negativitet», og Brecke kan tilføye: På den mer positive siden kan SK melde, at vi sammen med seksjonsstyret har revidert budsjettet for 2023 (må godkjennes endelig av FS i mars), der vi har økt stevnestøtten til arrangørklubbene. Covid og dagens situasjon generelt gjør at det har vært dyrere enn først estimert og holde stevne. Vi har hørt på 2022 arrangørklubbenes tilbakemeldinger og justert tallene. Dette håper vi kan være med på å bidra til at flere av fjorårets arrangører ønsker og arrangere igjen – og ikke minst at nye arrangørklubber kontakter oss for mer informasjon.  Vi ser også på mulighetene for en arrangør allianse, da man kan gå sammen 2-3 klubber for å arrangere et stevne sammen.

Vi må også se på om vi må tilbake til flere lavterskel mini-stevner i klubbenes dojanger, både for å rekruttere og bygge morgendagens talenter, spesielt nå post-Korona. Egne kyorugi og poomsae samlinger med landslaget for å inspirere til utvikling og vekst blant våre medlemmer er også noe som vi planlegger for 2023.

Et spark i ræva

Erenskjold står stadig med et smil og legger til: jeg vet vi på de første stevnene vil ende med å få et par sure oppstøtt fra klubber, som ikke har fått med seg innskjerpingen og derfor ikke vil få med utøverne sine, og det får vi så ta med. Det vil være utrolig leit for utøverne det går utover – og jeg vil på sterkeste understreke at vi på ingen måte ønsker det skal ramme utøverne – men her må coach og klubb faktisk ta på seg et ansvar.

– Det er vanskelig å dekke dette inn som en ‘hyggelig infomelding’, når det virker mer som et spark i ræva – og det er kanskje fordi det egentlig ER det; et spark i ræva! Vi skal ta oss sammen, alle sammen: få kvalitet på informasjonen, få bedre tid og oversikt, få flere påmeldte til stevnene – og dermed få bedre stevnetilbud til alle, samtidig som vi ivaretar våre funksjonærer og frivillige.

– «Den man elsker, tukter man» – så ta dette som et kjærlig, men bestemt, spark i ræva, legg et smil på munnen og la oss sammen få dette opp å stå igjen, avslutter Erenskjold med et smil.