WT: – Dialogen med skolen er viktig

Publisert 26.03.2020

Norges Kampsportforbund har en rekke unge og lovende utøvere som har gjort seg bemerket med gode resultater internasjonalt de senere årene. Én av dem er taekwondo-utøver Milos Pilipovic (18). Milos vant tidligere denne måneden bronsemedalje i det store US Open-stevnet, og er nå ranket som nummer 87 i verden til tross for at han er inne i sin første sesong som senior-utøver.

Milos har markert seg i flere internasjonale mesterskap de siste årene. Han tok blant annet sølv i U21-EM i fjor, og ble historisk når han som første norske utøver kvalifiserte seg til ungdoms-OL i 2018, hvor han dessverre ikke tok medalje. Den unge utøveren er rask til å fremheve godt samarbeid med klubb og skolen Wang Toppidrett når han blir bedt om å fortelle om sin hverdag som satsende utøver.

Milos med medaljen fra årets US Open. Foto: Privat.

– Én av hovedgrunnene til at jeg valgte Wang Toppidrett var at de tilrettelegger i stor grad. Jeg får dermed muligheten til å drive med taekwondo og reise så mye som jeg gjør uten at det går på bekostning av skolen. Rent praktisk gjør skolen dette ved at jeg enkelt kan flytte prøver, gjøre dem til innleveringer, samt få tilpassede oppgaver av lærere for å ta igjen fagstoffet jeg har gått glipp av, forteller Pilipovic.

Ofret fotballen

Milos forteller at han begynte med taekwondo som et tillegg til fotballtrening.

– Jeg hadde en god kompis som trente taekwondo i Grorud Taekwondo Klubb, og hans far var trener. Jeg så på det som en god mulighet for å trene variert, og syntes at det så veldig gøy ut. Jeg var 13-14 år når jeg bestemte meg for å slutte på fotball og kun fokusere på taekwondo, og med det øke treningsmengden min, forteller Milos, som understreker at mulighetene for strukturert satsing kom først når han begynte på Wang Toppidrett.

– Det var først når jeg sto foran muligheten å starte på Wang toppidrett at jeg for alvor bestemte meg for å satse målrettet.

Må ta igjen mye hjemme

Milos understreker at det er utfordrende å få tatt igjen alt skolearbeidet han går glipp av i perioder med mye reising.

– Jeg har som mål å ligge på et veldig høyt nivå på skolen og mye arbeid hjemme må til for å klare dette. Dette er absolutt den største utfordringen. Er man en utøver som virkelig skal satse fra tidlig alder er nok dialogen man selv og dine trenere har med skolen svært viktig. Å si ifra i god tid til skolen at man skal være borte og derfor trenger tilrettelegging for å klare å levere er viktig. Vil man ha gode karakterer må det nedlegges betydelig arbeid fra en selv, men det krever også mer forståelse fra skolen. Derfor er det viktig å diskutere dette med skolen man ønsker å starte på før man begynner. En skole som Wang har større muligheter for tilrettelegging, og det er viktig å undersøke slike forhold før man starter, avslutter Milos.

Milos trener for tiden hjemme som følge av korona-utbruddet. Han ser frem til å trene i klubben og konkurrere senere i 2020.

Emne: ,