Satser mot ny superliga

Publisert 22.11.2017

Det norske taekwondolandslaget skal denne helgen delta i den nye superligaen som World Taekwondo har etablert i Wuxi i Kina. Wuxi skal være hjemstedet for den nye Grand Slam-turneringen, som vil bli den største taekwondobegivenheten i verden etter sommer-OL.

Norge deltar med Marie Magnus fra Keum Gang Nesttun i klassen kvinner – 57 kilo, brødreparet Victor og John Asp fra Grorud Taekwondo Klubb og Richard Ordemann fra Tøyen Taekwondo Klubb. Alle tre herrene konkurrerer i klassen herrer – 80 kilo. Laget kommer rett fra Kina open i Xian hvor det ble bronse til Victor og John Asp.

Må være blant topp tre

Konkurransen i Wuxi denne helgen er en kvalifisering for å kunne delta i den aller første Grand Slam-turneringen, som starter den 30. desember 2017. Om de norske utøverne skal kvalifisere seg må de være blant de tre beste i sin klasse i kvalifiseringsstevnet som nå skal avvikles.

– Vi ser at vi får tøff motstand, og at det vil bli krevende å kvalifisere seg. Her deltar profflag fra blant annet Sør-Korea, Iran, Azerbaijan, Usbekistan, Taipei og Kina. Alle utøverne har svært gode fysiske forutsetninger for å lykkes innen taekwondo: Alle er høye i forhold til vekten, noe som innebærer at de har stor rekkevidde, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Alle de norske utøverne skal konkurrere natt til fredag 24. november

Skal være best

World Taekwondo har som målsetting å være best i klassen og de tar nå sikte på å lage et unikt TV-produkt som skal ta opp kampen på det globale TV-markedet. Grand Slam-anlegget i Wuxi som er laget i samarbeid med kinesiske sponsorer, er spesiallaget for TV-produksjon. Konkurransen skal skreddersys for det globale TV-markedet og sendingen skal være best i klassen på lyd, lys og prestasjoner av utøvere og sporten. Grand Slam skal bli den største taekwondo begivenheten etter sommer-OL.

Alle kampsporter kan delta

Det beste av alt er at World Taekwondo har åpnet for at både kickboxing, ITF-taekwondo, wushu og andre kampsportutøvere som drømmer om OL kan delta i kvalifiseringsstevnet for Grand Slam-turneringen.

Økt synlighet

Den nye superligaen skal være forbeholdt de 12 beste utøverne i verden innen de olympiske vektklassene. Det innføres også pengepremier: Vinneren får 70 000 USD, andreplass gir 20 000 US, mens tredjeplass gir 10.000 USD. De beste får også sponsoravtaler, og den med mest rankingpoeng etter tre Grand Slam-turneringer er også direktekvalifisert til OL.

– Jeg har stor tro på at Grand Slam vil gi taekwondo økt synlighet, økte inntekter og større global oppmerksomhet. Økt oppmerksomhet internasjonalt vil være positivt for rekrutteringen og utviklingen også her hjemme i Norge, sier Jacobsen.