Det lille ekstra: Bruker yoga for å finne toppformen

Publisert 24.06.2017

Det norske landslaget i taekwondo er nå på plass i Sør-Korea for å delta i VM. Laget er fit for fight, og det er ingenting å utsette på rammen rundt arrangementet, melder Aftenposten.

– Taekwondo er nasjonalsporten i Korea. Her trener man gjerne taekwondo i gymtimene på skolen, det er også opprinnelseslandet til sporten. De fleste smiler stort, bukker og jubler nesten hvis du sier du driver med sporten, sier utøver Tina Røe Skaar til avisen.

183 nasjoner er med i mesterskapet i taekwondo som starter i Muju søndag, tre timer fra hovedstaden Seoul. Så mange nasjoner har aldri tidligere vært representert i et VM i taekwondo, skriver Aftenposten.

Det norske landslaget er ikke redde for å gå nye veier for å få ut det lille ekstra, og har blant annet benyttet seg av yoga-trening i oppkjøringen til VM. Landslagstrener Cook er ikke i tvil om at yogatreningen har vært et nyttig bidrag i treningsforberedelsene til det norske landslaget, og ser frem til å se utøverne benytte seg av treningen under det kommende VM i Sør-Korea senere denne måneden.

Viktig anker

– Treningen med Medin tar sikte på å gi utøverne et «anker». Særlig under store mesterskap er det viktig at utøverne klarer å hente seg inn mellom kampene. De må samle og nullstille seg, og ikke tillegge rammen rundt for stor vekt.

I tillegg gir yogaen utøverne bedre kontakt med, og tiltro til, egen kropp.

– Kroppskontrollen som står sentralt i yoga vil være viktig for enhver idrettsutøver. For taekwondo, hvor bevegelighet, fotarbeid og balanse er svært viktig, kan yoga være et særlig verdifullt bidrag i treningshverdagen, påpeker Cook.

Ydmykhet og guts

Medin har selv kampsportbakgrunn og NM-vinner i boksing. Som tenåring bestemte han seg for å danse for å forbedre fotarbeidet. Medin endte opp ved Balettakademien Göteborg, og et tilfeldig besøk til en yoga-time førte til at Medin la både boksing, dansing og skuespill på hylla for å fokusere på yogaen. I løpet av de siste 20 årene har Medin utviklet seg til å bli en av verdens mest anerkjente yogier. Han driver nå Nøsen Yoga Retreat Center – et senter som ifølge trener Cook kan være et aktuelt sted å starte neste sesongoppkjøring.

– Yoga har veldig mye å tilføre en kampsportutøver! Både rent fysisk, særlig med tanke på styrket kjernemuskulatur, men også når det gjelder det mentale. Jeg husker fra min egen karriere som ung bokser at det var når jeg ble i overkant selvsikker at det gjerne ikke gikk som jeg ønsket; for å være en god fighter må man ha en optimal blanding av guts og ydmykhet. Tro på deg selv, kombinert med respekt, er essensielt, og yoga kan hjelpe med nettopp dette, påpeker Medin.

Alexander Medin er en av verdens mest anerkjente yogalærere, og hjelper nå det norske taekwondo-landslaget på veien mot Tokyo-OL i 2020.

Glad for samarbeidet

Sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund er svært positiv til landslagets samarbeid med Medin.

– Vi er glade for at Olympiatoppen har støttet prosjektet. Det er nyttig å tenke nytt – dette vet vi fra tidligere mesterskap. Kampsportforbundet satser målrettet på både taekwondo og karate frem mot Tokyo-OL 2020, og ser nå i første omgang frem til VM i Sør-Korea senere denne måneden. Her håper vi at de norske utøverne som er tatt ut får vist sitt aller beste.

To av utøverne om yoga:

Tina Røe Skaar:

Hva visste du om yoga før dere begynte å trene med Medin?

– Mitt inntrykk om yoga kom fra tv og sosiale medier! Jeg har alltid vært imponert over posisjonene man holder under yoga, og fascinert av det fysiske aspektet ved treningsformen.

Hva har vært det viktigste utbyttet av samarbeidet med Medin?

– Jeg føler jeg har fått mye bedre overkroppsstyrke og kroppsbeherskelse. Når det kommer til det mentale har jeg likt hvordan du kobler av når du gjør en yoga-rutine. Det har blitt en trygghet å vite at jeg kan gjøre denne rutinen hvor som helst for å ‘resette’ meg selv hvis jeg trenger det.

Er dette noe du har blitt «hekta på»?

– Jeg kommer nok til å ta med meg det jeg har lært i lang tid fremover. Mestringsfølelsen, avkoblingen og den indre og ytre styrken er rett og slett for nyttig til å ikke ta med seg videre. Når jeg er ferdig som landslagsutøver er nok dette noe jeg kan være nysgjerrig på å drive med på fritiden.

Tina Røe Skaar er en av utøverne som har funnet en ekstra trygghet gjennom yogaen.

Richard Ordemann:

Hva visste du om yoga før dere begynte å trene med Medin?

Jeg visste ikke så veldig mye om yoga før jeg prøvde det med Alex. Hadde prøvd hot yoga én gang tidligere, og syntes ikke det virket så veldig interessant.

Hva har vært det viktigste utbyttet av samarbeidet med Medin?

For meg så har det vært et utbytte fysisk mer enn mentalt, hvor jeg føler at jeg allerede hadde gode teknikker som fungerer godt for meg. Men når det gjelder det fysiske ser jeg absolutt en klar forbedring på min fleksibilitet, som som er svært positivt.

Er dette noe du har blitt hektet på?

Det som har overrasket meg mest med yoga er hvor tungt det er. Jeg kan kanskje ikke påstå at jeg har blitt hektet, men den fysiske fordelen yogaen gir meg i form av økt fleksibilitet ønsker jeg absolutt å opprettholde. Jeg kommer derfor til å fortsette med treningen.

Richard Ordemann anser forbedret fleksibilitet som det viktigste utbyttet av yogatreningen.