Tren i Wudang-fjellene i sommer

Publisert 11.02.2017
Redigert 22.02.2017

Bli med på årets kinesiske kampsporteventyr i taoismens vugge 4-21. juli. Maks ti personer får bli med på turen, så vær rask.

I samarbeid med Oslo Wushu Team og reiseleder Kim Gibson kan vi i år tilby en unik mulighet til å trene taiji og kung fu i Kinas hellige Wudang-fjellkjede. Turen vil bestå av kampsporttrening, et innblikk i livet som taoist, sightseeing og turer i fjellet. Alt under kyndig ledelse av Master Chen Shiyu, kjent som en av fjellets fremste eksperter på Wudang Taiji. For studenter på nybegynner- og middels nivå kan man velge mellom å trene den rolige og harmoniske stilen Taihequan eller den mer eksplosive stilen Bajiquan. Avanserte studenter kan også lære våpenet Pudao. I tillegg tilbyr skolen kurs i taoistisk meditasjon og musikk.

Totalkostnad for turen vil være på ca kr 14 000,- inkludert reise, bo, mat, trening og sightseeing.

Master Chen Shiyu. Foto: Emile Holba

 

Wudangshan, legenden om Zhang Sanfeng og Daojia (taoisme)

Wudang har en unik posisjon som et av Kinas mest berømte fjell for utøvelse av kampsport og religion. I Kina deler man ofte tradisjonell kinesisk kampsport og religion inn i to fjellkjeder og stiler: Wudangshan som representerer taoistisk religion og de indre, mer harmoniske stilene og Songshan ved Shaolin-tempelet som representerer buddhismen og de ytre, eksplosive stilene. Det er mange legender og myter rundt Wudang-fjellene, den mest kjente av disse er om Zhang Sanfeng som skal ha vært grunnleggeren av Taijiquan og taoistisk kampkunst.

Denne legenden har i senere tid blitt kraftig tilbakevist av historikere og det er nå brakt på det rene at Chen-familien i Henan-provinsen er opphavet til det vi i dag kaller Taijiquan. I motsetning til Shaolin-tempelet som har skapt flere originale stiler innen kinesisk kampsport finner man i dag ingen historiske bevis på stiler med utspring fra Wudang. Men selv om legenden om Zhang Sanfeng er historisk tilbakevist har Wudang-fjellene grunnet sin vakre natur og sentrale plassering gjennom flere århundrer fortsatt vært et yndet reisemål både for munker, keisere og soldater. Derfor har det også blitt utvekslet mye kampsportfilosofi og teknikk i denne fjellkjeden. Dette har de taoistiske munkene tatt til seg og brukt som redskap både for å forsvare templene sine, men ikke minst som fysisk og mental trening for å leve et balansert liv.

Kampsportmunkene i Wudang trener et system oppkalt etter legenden om Zhang Sanfeng hvor de har blandet inn flere stiler med opphav fra andre steder i Kina og gjort flere karakteristiske tilpasninger til taoistisk tradisjon. Zhang Sanfeng har dermed blitt et samlenavn for flere mestere som har bidratt til å etablere taoistisk kampsport i Wudang-fjellene. I dag kaller man dette kampsportsystemet for «Sanfengpai» (sekten til Zhang Sanfeng), og munkene tilber også statuer av denne legenden. Taoisme kan utøves både som filosofi, religion og kampsportprinsipp. Som oftest er det en god blanding som utøves av studenter og mestere i dag. Taoismen er et verktøy og filosofi for at mennesker skal oppnå det beste mulige oppholdet på jorden, i ett med naturen og med de motsatte prinsippers lov – yin og yang.

The Returning Dragon Palace

Skolen ligger i en idyllisk liten dal ved ruinene av Huilongguan – «The Returning Dragon Palace». Tempelet var i gamledager det første man møtte da man gikk oppover Wudang fjellkjeden og var et viktig møtepunkt for munker, soldater og andre tilreisende gjennom flere hundre år. Dessverre ble tempelet forsøkt revet og brent ned under den kinesiske kulturrevolusjonen på 1970-tallet da det en periode ikke var tillatt hverken med religiøse aktiviteter eller kampsport i Kina.

Men siden Master Chen Shiyu opprettet sin skole ved ruinene i 2007 har de igjen blitt fått sin renessanse og blir nå brukt av skolen til trening og andre taoistiske aktiviteter. Skolen har til daglig 30-40 fastboende elever, i tillegg til en jevn strøm av turister fra Kina og vesten gjennom hele året. Grunnet det lave antallet elever vil man også få god oppfølging av skolens trenere. Derfor er det satt et øvre tak på maks 10 personer som får bli med på turen, her gjelder førstemann til mølla-prinsippet. Maten som lages på skolekjøkkenet er selvforsynt med ris og grønnsaker fra denne lille dalen ved tempelet og man følger et tilpasset vegansk taoistisk kosthold, som også tillater moderat mengder kjøtt slik at man skal kunne trene flere timer om dagen.

Daglig program ved skolen

04:50-5:35 Morgenjogging i fjellene

06:40 Frokost

08:00-10:00 Trening (Bajiquan/Taihequan/Pudao)

11:30 Lunsj

15:30-17:30 Trening (Bajiquan/Taihequan/Pudao)

18:00 Middag

19:30-21:00 Frivillig egentrening / andre taoistiske kurs

22:30 Stille i leiren

Skolens engelske adresse

Wudang Daoist Martial Arts Academy, Huilongguan, Wudang Scenic Zone, Shiyan City, Hubei province, China.

 

Utflukter

Vi vil få to hele og to halve fridager under oppholdet. På disse dagene vil vi reise på sightseeing i fjellene og byen Laoying som ligger ved foten av fjellkjeden.

Sightseeing vil inkludere tur med taubane til topptempelet i Wudang: Jinding (den gyldne topp) 1500 m.o.h. Besøk til et eget reservat for ville aper. Gå den legendariske veien til toppen av Wudang via Nanshan (den sydlige klippen), hvor man også finner tempelet kjent fra «The Karate Kid»-filmen.

Kostnader

Flybillett t/r Oslo-Xi’an 4-21. juli kr 6 000,00
Soverom m/ bad, mat, trening kr 6 000,00
Transport til/fra flyplassen kr 500,00
Inngang til Wudang-reservatet kr 350,00 (betales i Kina)
Minsteutgifter ved sightseeing Ca kr 500,- (betales i Kina)
Turistvisum Kina kr 600,- (søknad og betaling i Oslo)
TOTALT Ca kr 13 950,- (12 500,- faktureres)

Påmelding

Bli med på et fantastisk eventyr i de berømte taoistiske Wudang-fjellene. Påmelding finner du på https://no.surveymonkey.com/r/turtilkina eller ved å ta kontakt med reiseleder, husk at det grunnet skolens kapasitet kun er 10 ledige plasser, dersom plassene ikke er fylt opp er påmeldingsfristen 5. april. Turen er også åpen for barn/ungdom under 18 år mot bekreftelse fra foresatte at dette er i orden, foresatte er selvfølgelig også hjertelig velkomne til å bli med.

Visum og vaksine

Alle som skal til Kina må ha turistvisum. Vi får en invitasjon til fjellene og hver enkelt reisende må selv sørge for å søke om visum hos det kinesiske konsulatet i Oslo. Reiseleder sender ut invitasjon, søknadsdokumenter og veiledning til alle påmeldte. Beregn opp til 14 dager for gjennomført visumsøknad. Vi viser til folkehelseinstituttet for anbefaling av vaksiner i Kina. Alle må ha stivkrampe og hepatittvaksine, i tillegg kan man også ta vaksine mot gulefeber.

 

For spørsmål, kontakt reiseleder Kim Gibson som selv har bodd på skolen på gibson@wu7.no eller (+47) 46931026.