Norges lag til OL-kvalifiseringen i taekwondo

Publisert 14.12.2015

Landslagsledelsen har tatt laget som skal representere Norge i OL-kvalifisering i taekwondo som arrangeres i Istanbul 16. og 17. januar neste år. Hver nasjon kan kun delta med fire utøvere, 2 herrer og 2 damer.

Det norske laget:

Tina Røe Skaar (22) konkurrerer i klassen +67 kg kommer opprinnelig fra Øvre Romerike Budo Senter. Hun var en av de som var med fra oppstarten av fulltidslandslaget i taekwondo i 2013. Tina er den eneste av de fire uttatte som har deltatt i en OL-kvalifisering tidligere. For fire år siden i kvalifiseringen til London. Allerede høsten 2013 tok Tina en sølvmedalje i U21-EM i Moldava. Så har hun tatt flere internasjonale medaljer, blant annet en bronsemedalje i EM for OL-klasser i mars i år.

Richard André Ordemann (21) fra Tøyen Taekwondoklubb konkurrerer i klassen -80 kg. Richard kom inn på fulltidslandslaget for 2 år siden og har hatt en enorm utvikling. I 2014 tok Richard en bronsemedalje i U21 EM. I år kvalifiserte han seg til det aller første European Games og tok en sterk 4. plass der. På de to årene Richard har vært på landslaget har han tatt en rekke medaljer både nasjonalt og internasjonalt, senest en sølvmedalje i Polen open i høst.

Marie Magnus (19) kommer fra Bergen og Keum Gang Nesttun taekwondo. Marie som konkurrerer i -57 kg klassen er et av de nye tilskuddene på landslaget.I sommer flyttet hun til Oslo for å trene på fulltid og har i løpet av de månedene hun har vært sammen med landslaget utviklet seg raskt. Nylig tok Marie en bronsemedalje i U21 EM.

Mohammed Elhatri (26) er også fra Tøyen Taekwondoklubb. Mohammed var også en av de opprinnelig landslagsutøverne som startet opp på fulltid i 2013. Mohammed har, spesielt i løpet av dette året, vist en enorm progresjon. Han har tatt flere internasjonale medaljer, senest i Serbia Open i høst. Mohammed konkurrerer i klassen +80 kg.

På verdensbasis er det over 70 millioner taekwondoutøvere i 210 ulike land. Kun 64 herrer og 64 kvinner kommer til OL.


Kampsportforbundet 
startet opp fulltidslag i taekwondo i januar 2013. Vi ansatte trenerteamet Dave Cook og Mikael Oguz og startet med 7 utøvere. Etter evalueringer og utskiftninger består landslaget nå av 6 utøvere som alle trener sammen 2 ganger daglig i Oslo. De har tilbud om bolig og forbundsstipender i tillegg til uvurderlig støtte fra Olympiatoppen i form av utøverstipender, medisinsk- og helsehjelp. I år har laget tatt 12 internasjonale medaljer, hvorav 2 er EM-medaljer. Landslaget er hele tiden i utvikling og vi har også etablert et «bro-prosjekt» som skal hjelpe utøvere med overgangen fra junior- til seniorutøvere. Pr. i dag er det 9 bro-utøvere fra forskjellige klubber i Norge, og satsingen fortsetter også for fullt frem mot OL i 2020 i Tokyo

World Taekwondo Federation (WTF) endret kvalifiseringssystemet til OL. Gjennom et rankingssystem har man mulighet til å kvalifisere seg direkte til OL, dersom man i desember i år var blant de 6 beste i verden. Rankingpoeng kan opparbeides ved å delta i større internasjonale stevner. I tillegg innførte WTF Grand Prix stevner, samt en Grand Prix finale. For å kunne delta i Grand Prix stevnene må man være ranket blant de 31 beste i sin vektklasse og for å komme til finalen må man være topp 8. Tidligere kvalifiserte man seg gjennom en verdenskvalifisering og en verdensdelskvalifisering. Dersom man ikke er ranket blant de 6 beste, er det kun verdensdelskvalifisering igjen for å få en OL-billett, men for å få denne må man komme til finalen. Da Norge startet opp fulltidslandslag i 2013, var det med forholdsvis «blanke ark» og utilstrekkelig med rankingpoeng, så det er verdensdelskvalifiseringen i Istanbul som gjelder for våre utøvere.