Om ITF – Taekwondo

Historikk

Gen. Choi Hong Hi regnes som grunnleggeren av det man kaller ITF-stilen i Taekwondo. Han var også den som foreslo navnet Taekwondo i 1955, og dette ble godkjent av den sør-koreanske regjeringen samme år. ITF-stilen har sitt utspring fra de gamle koreanske kampkunstene Taekyon og Soobak og i tidlig fase også elementer fra japansk karate.

International Taekwondo Federation (ITF) ble dannet den 22. mars 1966 i Sør-Korea og var den første internasjonale Taekwondo-organisasjonen. ITF ble startet med 9 medlemsland. General Choi Hong Hi ble valgt til president for ITF, og flyttet med ITFs hovedkontor til Canada i 1972 etter politiske uoverensstemmelser med den sør-koreanske regjeringen.

Teknikk

ITF Taekwondo er et teknisk meget omfattende system og er dokumentert i Gen. Choi Hong His 15-binds Taekwon-do leksikon fra 1983. I dette verket beskrives over 3000 teknikker og kombinasjoner.

ITFs tekniske identitet baseres på 24 mønstre som består av tilsammen 970 bevegelser. Av disse er 152 spark. ITF Taekwondo har gjennom årene gjennomgått en stadig utvikling basert på vitenskapelig forskning. Karakteristiske kjennetegn for ITF Taekwon-Do er dynamisk bevegelsesform og mange høye og flygende spark.

ITF Taekwondo består teknisk av følgende elementer: Grunnteknikk, mønster, arrangert sparring, selvforsvar, frisparring, spesialteknikk og knusing. Den arrangerte sparringen omfatter tre-, to- og en-stegsparring, fotsparring og modellsparring.

Vektlegger tradisjonelle verdier

ITF Taekwond vektlegger de tradisjonelle verdiene innenfor martial art basert på østlig filosofi (taoisme, konfusianisme og zen-buddhisme)og har et etisk fundament basert på de fem grunnprinsippene: høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd og i tillegg

Elevenes ed:

  • Jeg skal følge reglene i Taekwondo
  • Jeg skal respektere instruktøren og seniorelevene.
  • Jeg skal aldri misbruke Taekwondo
  • Jeg skal bli en forkjemper for frihet og rettferdighet.
  • Jeg skal hjelpe til med å bygge en fredeligere verden.

Konkurranser

Det konkurreres både individuelt og lag i mønster, frisparring, tradisjonell sparring, spesialteknikk og knusing.

I mønster blir følgende elementer vurdert: Teknisk utførelse, kraft, balanse, pust og rytme.

I frisparring (kamp) gåes det etter semikontakt-regler og utøverne benytter beskyttelsesutstyr (hansker, sko og hjelm). Det gåes 2×2 minutter og poeng blir gitt ut i fra angrepets vanskelighetsgrad (f.eks. gir håndteknikk ett poeng, høyt spark mot hodet tre poeng).

Tradisjonell sparring foregår parvis, to utøvere samarbeider om et fastlagt program som består av angrep og forsvar ved bruk av grunnleggende teknikker med innslag av akrobatikk.

Knusing består av fem forskjellige øvelser (to med håndteknikk, tre med spark) og vinner er den som knuser flest planker.

Spesialteknikk består av fem ulike flygende spark hvor den som sammenlagt hopper høyest er vinner.

Det arrangeres VM, EM og NM i ITF Taekwon-Do. Det første VM i ITF Taekwon-Do ble arrangert i 1974 i Montreal, Canada og det første EM i Nederland i 1976.

Tekst: Antonie Cappelen