Om Kenjutsu

9369

Kenjutsu er organisert i Norges Kampsportforbund. I tillegg finnes den tekniske grupperingen Kadukan.

Historikk

Kenjutsu er en gammel japansk form for sverdtrening. Betegnelsen kenjutsu brukes gjerne om tradisjonelle sverdskoler. I kenjutsu lærer man primært teknikker med det japanske sverdet katana. Katana er kjent som samuraikrigernes hovedsverd, og det ligger en egen vitenskap og kunst bak produksjonen av dette sverdet. Det finnes en rekke stilarter innenfor kenjutsu. Den eldste stilen eller skolen er tenshin shoden katori shintoryu, som ble grunnlagt allerede i 1447. Kendo blir ofte omtalt som den moderne versjonen av kenjutsu.

Innlæring av mønster

Treningen består av innlæring og raffinering av kata (mønster). Man trener på innlærte teknikker med partner og dessuten en rekke teknikker fra sittende og stående stilling. I treningen benyttes tresverd, men etter hvert som man kommer videre i systemet, brukes også skarpe sverd.

Drakten som brukes i kenjutsu, er mer eller mindre lik den man bruker i aikido og karate. Før det svarte beltet er det 5 grader, som omtales som kyu. Når man har oppnådd 4. kyu, har man rett til å bære en hakama (bukseskjørt).

Ken = sverd, jutsu = ferdighet, dyktighet, metode