Om Jujutsu

JUJUTSU - JIUJITSU, JUJITSU M.FL.

9385
Historikk

Jujutsu oppsto i Japan – et land som har blitt herjet av mange borgerkriger. På 1600-tallet oppsto en mer fredelig tid, og krigerne fikk mindre stridserfaring og våpentrening. De mer ubevæpnede kampkunstene fikk dermed sin storhetstid. Disse teknikkene var opprinnelig kjent under det kollektive begrepet yawara og senere som jujutsu.

Kalligrafien for yawara og ju er den samme, og «ju» er den kinesiske uttalen. Jujutsu som kollektivt begrep favnet om både japanske og kinesiskinspirerte metoder, og den latiniserte formen er jiujitsu. På japansk uttales navnet «djudjutz».

Mange varianter

Begrepet ju henspiller på polaritetene og kan oversettes med «myk», «smidig» eller «fleksibel».Jutsu kan oversettes med «teknikk», «ferdighet» eller «dyktighet». Med polaritetene menes læren om yin og yang.

Jujutsu er ikke et enhetlig eller standardisert system, men finnes i mange varianter og stiler, herunder også som aiki jujutsu eller aiki jutsu. Noen av de autentiske jujutsu-systemene er fortsatt bevart i Japan. Det eksisterer flere kategorier av jujutsu:

  • Klassisk yawara (jujutsu før 1600-tallet)
  • Klassisk jujutsu (jujutsu fra 1600-tallet til 1800-tallet)
  • Moderne jujutsu utviklet i Japan
  • Moderne jujutsu utviklet utenfor Japan

Jujutsu praktiseres mest som ulike selvforsvarssystemer rundt om i verden, utviklet utenfor Japan. Systemene inneholder ofte et mangfold av forsvarsteknikker, med kombinasjoner av slag, spark, grep og kast.

Allsidig trening

Jujutsu-trening gir utøverne et stort arsenal av selvforsvars- og kampteknikker. Innledningsvis lærer de blant annet riktige fallteknikker. De lærer også frigjøringer, parader, slag/spark, holde-/låsegrep, nedlegginger/kast osv. etter et progressivt pensum. Avtalte selvforsvarsteknikker øves med partner og omfatter metoder både for kamp på avstand og ved kroppskontakt. Treningen kan være svært allsidig. Den kan inneholde et stort mangfold av teknikker, og kombinasjoner av disse teknikkene.

Konkurranser

Internasjonalt standardiserte konkurranseregler er utviklet og ligger til grunn for to konkurranseformer:

  • Duo
  • Fighting
  • Ne Waza (BJJ)

Duo er en oppvisningsform der to utøvere demonstrerer selvforsvarsteknikker mot uavtalte angrep, som annonseres av dommeren. Utførelsen blir vurdert, og det gis poeng.

Fighting er en konkurranseform der to utøvere kjemper mot hverandre etter et bestemt regelverk, som tillater slag, spark, grep og kast. Bare semikontakt tillates i slag/spark-delen.

Ne Waza(BJJ): Man starter oppe og når man har fått grep på motstanderen handler det om å komme seg ned på bakken i god posisjon. Kampen fortsetter på bakken. En Ne Waza-kamp varer i 4-6 minutter.

Jujutsu-utøvere bruker hvite drakter med belte rundt livet. Beltefargen viser utøverens nivå, og det finnes 5-10 grader (kyu) før det svarte beltet og deretter 10 grader (dan) av det svarte beltet.

Ninjutsu

Ninjutsu er en stilart som gjerne tillegges den mytiske ninja-krigeren. Ninja (eller synonymet shinobi)  kan oversettes med den som er skjult eller den som utholder. Nin kan også oversettes med menneske og jutsu med teknikk eller ferdighet.

Ninjaene var leiemordere eller spioner og en slags motpol til samurai-krigeren i det gamle Japan. Kampstilen deres bestod av mange elementer både med og uten våpen. Tradisjonelle ninjutsu våpen er bl.a. sverd, stokk, kastestjerner, o.a. Det finnes lite eksakt viten om denne gruppen og kampstilen deres, men ninjutsu, slik den blir undervist i organisert form, slekter på jujutsu, kenjutsu og eldre  japanske stiler innen yawara.

Ninjaenes kodeks blir kalt ninpo, som på mange måter kan sammenlignes med samurai krigernes æreskodeks bushido. For å bli samurai i det gamle Japan måtte man komme fra riktig familie. Innenfor ninjutsu aksepterte man trolig elever fra alle samfunnsklasser.