Muskler, teknikk og råskap
Publisert 26.03.2015
Redigert 27.07.2015
Bærumsavisen: Eirin Cathrine Nygren (29) fra Haslum er ikke ukjent med å gi brudgommer bank.
– Jeg «banket» kameraten min, Vegard. Dessuten blir jeg jo innleid på utdrikningslag noen ganger for å gi brudgommen litt bank, ler hun.
I 2008 ble Bærums-jenta mer eller mindre frivillig utøver i kampsporten «Brazilian Jiu-Jitsu». Kjæresten hennes, Thomas Johannessen, var aktiv innen idretten. Han dro Eirin med da en av de kvinnelige utøverne på senteret hans skulle starte jentegruppe.
– Alle gutta som trente der, fikk beskjed om å ta med søstre, kjærester og venninner. Jeg var helt overbevist om at dette ikke var noe for meg. Det er jo litt morsomt å tenke tilbake på nå, mimrer Eirin. I dag har hun brunt belte og en hel skuff med medaljer hjemme – inkludert VM-gull.
En livsstil
Til daglig jobber Eirin som researcher med IT-rekruttering i firmaet Dfind IT. Om kveldene trener hun ved Frontline Academy.
– Det blir fort seks dager i uken, minimum to timer om dagen. Dessuten gjør jeg litt styrketrening og annen trening for å forebygge skader, forteller Eirin.
Intensiteten er høy idet vi ankommer treningsstudioet som ligger på Majorstua i Oslo. En gjeng med kampsportkledde menn og kvinner bryter mot hverandre to og to. Eirin ligger med et fast grep rundt en annen jente på matten, og svetten siler fra pannen.
Intervaller
Treningen foregår i intervaller, mellom hver økt har utøverne noen minutters pause.
– Det er en veldig unik idrett. Jeg blir sliten på en måte som jeg ikke har vært før. Treningen er utfordrende for både kropp og hode. For meg så har dette blitt en livsstil. Du er jo alene, men samtidig helt avhengig av menneskene rundt deg. Jeg har fått og bygget noen av de mest verdifulle bekjentskapene gjennom hele livet mitt gjennom den idretten, sier Eirin. Hun fremhever at det er så mange ulike mennesker som driver med kampsporten.
– Alle mulige folk er representert: leger, bestefedre, vaktmestere, kvinner og menn. Det er et stort, men lite miljø. Du treffer igjen de samme menneskene rundt omkring i hele verden. Det blir mange opplevelser, smiler hun.
Ettersom treningen tar opp så mye av livet hennes, er det godt at kjæresten Thomas også trener på høyt nivå innenfor den samme idretten.
Sterk
– Det har blitt tøffere for Thomas nå. Han har nylig fått sort belte, så han konkurrerer mot eliten, forteller Eirin.
Men det er tydelig at han tåler presset. Thomas vant nemlig nettopp gull i konkurransen Nordic Open i Stockholm. Kjæresten er også på plass på treningen denne dagen, og snart trener Eirin og Thomas mot hverandre. Ifølge Bærums-jenta får hun ekstremt mye juling av gutta på trening. Men det er kanskje
– Du skal være litt sterk for å tåle det. I og med at jeg er sta, så ble jeg sterk etter hvert, sier bæringen.
– Hvor sterk er du?
– Jeg er ganske sterk fysisk i hvert fall. Jeg trener jo med gutter som er 15–20 kg større enn meg. Det har nok gjort meg sterk mentalt også. Denne idretten gjør det med deg.
Utdrikningslag
Eirin bekrefter at treningen har påvirket henne også på andre deler av livet.
– Det har absolutt påvirket selvtilliten min. Tidligere var jeg veldig flink til å snakke meg selv ned, slik som mange jenter er. Da jeg startet her, måtte jeg ut av komfortsonen min, og så opplevde jeg at jeg mestret det. Jeg tenker at jeg har klart dette, da kan jeg klare andre ting også, smiler hun.
Tekst hentet fra Bærumsavisen 18.mars 2015.
Les hele saken i vedlagte PDF, side 31-31.