Om Capoeira

9393

Capoeira er blanding av kamp, akrobatikk, dans, musikk, sang og selvforsvar. Med røtter i slavenes kamp mot slaveriet i Brasil utføres bevegelsene til rytmer av afrikanske trommer (atabaque), tamburin (pandeiro) og det afrobrasilianske strenginstrumentet berimbau. Capoeira er i dag Brasils nasjonalsport – ved siden av fotball. En av grunnene til at denne stilarten ligger så tett opp til dans, er at slavene hadde forbud mot å trene på kampformer/kampsport, og derfor måtte kamuflere treningen ved hjelp av dans, sang og musikk.

Capoeira utføres i en sirkel som kalles roda. I rodaen bytter deltakerne på å «spille» to og to i sirkelen, der de utfordrer hverandre og improviserer ut fra grunnbevegelsene i capoeira: spark, slag, unnvikelser og akrobatikk. De øvrige deltakerne akkompagnerer med rytmer, sang og klapping, før det blir deres tur i rodaen. Gjennom capoeira opparbeider man seg smidighet, styrke, koordinasjon, akrobatikkferdigheter og musikalitet.

Capoeira – for hvem?

Capoeira passer for alle som ønsker å trene styrke, smidighet, koordinasjon, kroppskontroll, akrobatikk og musikk på en ny og interessant måte. Capoeira er utfordrende og krever mot og strategiske evner, men er også veldig gøy og har mye til felles med lek og spill. ”Spillet” i rodaen kan utarte seg på mange forskjellige måter. «Spillet» varierer fra uskyldig samspill, til hard og aggressiv kamp hvor man treffer (om man ikke reagerer raskt nok), og feller hverandre og har en helt annen kontakt enn det man gjerne ser på en oppvisning.

Capoeiras harmoni mellom musikk og bevegelse kan gi fornyet energi og en følelse av velvære. Capoeira passer like godt for barn og ungdom som for kvinner og menn. Om man er ute etter harmoni, dans og lek eller styrke, spark og kampsport, så er capoeira for alle og enhver! Capoeira er organisert i Norges Kampsportforbund, fleridrettsseksjonen.

Forskjellige stilarter

Capoeira inneholder flere ulike typer ”spill” eller stilarter, hvor angola, benguela og regional er de tre mest kjente. Noen grupper har spesialisert seg på ett av feltene, mens andre grupper trener alt. Det finnes rene angola-grupper, og rene regional-grupper, og de gruppene som regnes som moderne og trener alle tre stilartene.

Angola er en stil som spilles lavt, langs gulvet. Denne stilarten kan se rolig og harmonisk ut, men har også innslag av raske bevegelser. Den inneholder også en god del teatralske innslag og uttrykk.

Regional er en stil som spilles raskt og høyt, og lite langs bakken. Den inneholder gjerne innslag av raske bevegelser, høye spark og en god del akrobatikk og hopp. Den kan derfor virke mer aggressiv enn angolastilen.

Benguela er stilen som kommer mellom den rolige og lave angolastilen og den raske oppreiste og spretne regionalstilen. I benguelastilen bruker man både høye og lave bevegelser og spark, og varierer mellom disse. Stilen spilles raskere enn angola, men roligere enn regional.

Skrevet av Bøye Skeie Fjeldtvedt (Estagiário Cunhado).