Gull og bronse i taiji VM

Publisert 27.10.2016

Det er første gang Norge har tatt medalje i tai ji VM noensinne. To medaljer, gull og bronse, til arendalitten B. MiRee Abrahamsen ble resultatet etter en uke med konkurranser i Polen.

Konkurransen ble holdt i regi av International Wushu Federation (IWUF) i Polen fra 14. – 21. oktober, med det polske wushu-forbundet som praktisk tilrettelegger. Over 300 utøvere fra 31 nasjoner var med.

Fra Norge reiste de to VM-debutantene, B. MiRee Abrahamsen og Svetlana Negashova sammen med landslagstrener, Kim Gibson. Begge utøverne hadde tatt flere medaljer i Moskva i EM i mai, men var spent på hva som ventet i Polen.

Bronse – god som gull

Abrahamsen håper alltid på å gjøre det bra i konkurranser hun deltar i, men hun var denne gangen like forberedt på å komme tilbake uten edle metaller

– Jeg var skikkelig syk både uker i forveien og under mesterskapet, så da jeg fikk bronse den første konkurransedagen i stilen wu tai ji, føltes det likevel som et gull. Jeg ble veldig glad over den medaljen, forteller arendalitten som synes det var deilig å ha prestert allerede første dagen.

Nivået varierte fra skyhøyt til lavt i verdensmesterskapet, men de fleste lå i øvre sjikt. Den norske delegasjonen som vet hva en skal se etter, fikk sjansen til å lære og bli inspirert av de beste. Abrahamsen stilte senere i mesterskapet i klassene ny chen tai ji sverd og tradisjonell chen tai ji håndform. Selv hadde hun mest tro på sverdkategorien, men på grunn av kneskade har hun ikke fått trent nok på lave posisjoner som er konkurranseanerkjente

– Jeg fikk veldig bra b-score for utførelse, men jeg ble trukket et helt poeng fordi jeg ikke gikk lavt nok. Dermed seilte jeg nedover på resultatlisten, sier en noe misfornøyd Abrahamsen.

Nok en medalje fikk bli med hjem til Norge etter Abrahamsens deltakelse i håndform. Hun var alene i gruppen, og forteller at gullet ble en personlig oppmuntring og premiering av innsats. Ifølge Abrahamsen var det litt surt, ettersom hun hadde trent mye på denne formen og ønsket motstand.

Blant supernasjoner

VM åpnet med et forrykende show med kinesiske utøvere. Det asiatiske nærværet var generelt sett påtagelig under mesterskapet. Tai ji er en kinesisk kampsport, som hører inn under wushu (kung fu) systemet. Av mange årsaker er kineserne best. De stilte med egne grupper fra Hong Kong og Macao også. I tillegg kom andre super-nasjoner som Malaysia og Indonesia. Da er det nær sagt umulig for andre å hevde seg, forteller utøveren fra Arendal

– Det er et dilemma som vi nordmenn kjenner godt igjen fra langrenn. Når et land er så overlegent og vinner alt, blir det liksom ikke så mye igjen til de andre, og man kan risikere at interessen for sporten faller.

Denne gangen var dette tatt høyde for av arrangøren og de kinesiske utøverne fikk ikke starte de siste konkurransedagene, nettopp fordi de alle sammen allerede hadde fått sitt. Dette gjør likevel at medaljene får en slags bismak, forklarer Abrahamsen.

Operasjonsbordet neste

I Norge er ikke miljøet for konkurranse-tai ji stort. Det dreier seg om en håndfull entusiaster, og knapt det. Denne gangen fikk utøverne støtte av Norges Kampsportforbund til å reise, noe både Negashova og Abrahamsen er takknemlig for.

– Å være med i VM er viktig av flere årsaker. For det første er det moro å vise at lille Norge, som har veldig få aktive utøvere i wushu og tai ji, kan hevde seg. For det andre er det viktig å være med der det skjer. Vil man være med, så må man være aktiv.

Wushu og tai ji har millioner av utøvere i verden, med et dynamisk konkurransemiljø der ting er i stadig endring. At norske utøvere reiser på stevner som dette, betyr også en gevinst for de som kommer etter. Forbindelser og bånd til utlandet kan oppkommende utøvere kan dra nytte av i fremtiden, tror Abrahamsen, som selv legger sverdet på hyllen for en stund

– Nå er neste utfordring kneoperasjon, så da blir det en stund til konkurranse. Derfor betød dette VM ekstra mye for meg, avslutter medaljøren fra den lille tai ji-nasjonen Norge.

Emne: , ,