Klare for tidenes tøffeste Taekwondo-EM

Publisert 11.05.2016
Redigert 12.05.2016

Mandag 16. mai reiser fem taekwondoutøvere til Montreux i Sveits for å kjempe om medaljer i det tøffeste Europamesterskapet hittil.

Det deltar 387 utøvere fra 46 ulike nasjoner i EM som arrangeres mellom 19. og 22. mai, og for første gang i historien ble det direktekvalifisert fire ekstra utøvere i hver vektklasse. Alle medaljevinnere fra Presidents Cup som ble arrangert i Bonn i Tyskland i april fikk hver sin EM-plass. Dette betyr at flere land kan stille med to utøvere i samme vektklasse, som gjør at kampen om medaljene blir hardere.

Europamesterskapet  i Montreux er det siste store offisielle mesterskapet før sommer-OL i Rio. Mesterskapet vil vise hvordan de norske taekwondoutøverne, og ikke minst OL-klare Tina Røe Skaar, ligger i forhold til eliten i Europa.

Fire OL vinnere fra London deltar.
Fire av de fem fra Europa som vant OL-gull i London 2012 er kvalifisert til Rio 2016 og alle skal delta i Europamesterskapet i Montreux:

På herresiden er dette Servet Tazegul fra Tyrkia i klassen herrer – 68 kilo og Joel Gonzalez fra Spania i klassen herrer – 63 kg. På kvinnesiden deltar Jade Jones fra Storbritannia i klassen – 57 kg og Milica Mandic fra Serbia i klassen – 73 kilo.

Norske medaljemuligheter
Norge stiller med et sterkt lag under årets EM. Da norske taekwondoutøvere ikke klarte å kvalifiserte seg til OL i London 2012 ble det etablert et fulltidslag som trener sammen i Oslo daglig. Alle de fem EM-klare utøverne kommer fra dette laget og har alle den siste tiden vunnet medaljer i store internasjonale konkurranser. Trolig har de kapasitet til å være med å kjempe om EM-medaljer. Sist Norge vant EM-medalje for herrer var i 2004 på Lillehammer med bronsemedalje til Ken Holter. På kvinnesiden tok Nina Solheim EM-sølv i Roma i 2008.

Konkurransene
I Europamesterskapet konkurreres det i åtte vektklasser for både kvinner og herrer, mens det i OL kun er fire vektklasser. Hver dag avvikles to klasser for herrer og to for kvinner slik at det gjennomføres fire finaler hver kveld.

TV2 Sumo og Sportskanalen
TV2 Sumo og Sportskanalen vil sende alle finalekampene hver dag fra kl. 21.00 og Rehman Moghal skal være ekspertkommentator. Moghal skal også kommentere taekwondo under OL i Rio. Som tidligere landslagsutøver har han stor kompetanse innen taekwondo. Han har blant annet deltatt i seks VM og syv EM. De fire siste årene har han som «veteran» vunnet US Open.